Beaujolais Nouveau 2016


Beaujolais Nouveau je tu!

Je to druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy, které pochází z vinařské oblasti Beaujolais. Víno se začíná prodávat každý rok vždy třetí čtvrtek v listopadu, tento rok to bude 17.11.

Přijďte ochutnat nejznámější mladé víno na světě.

Beaujolais Nouveau je speciální především díky odrůdě, ze které se vyrábí. Je vyráběno z hroznů vinné révy, která se nazývá Gamay. Hrozny se zpracovávají celé a doba kvašení je v tomto případě velmi rychlá, maximálně 4-5 dnů. Kvalitním znakem tohoto vína je obsah alkoholu do 12 % a výrazná ovocná vůně. Je speciální i díky místu svého původu, tedy nevelkému regionu ve střední Francii, a nakonec i speciální technice zpracování. Patří k prvním mladým vínům, která se ze sklizně dostávají na trh.

Beaujolais

Beaujolais

Díky ovocnosti a lehkým tříslovinám se hodí ke spoustě jídel, jako například k uzeninám, různým druhům paštik, terinám, masovým ragú, guláši, ale také k zeleninovému salátu s kuřetem.

Doporučujeme podávat vychlazené na 11-13 °C.

Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau

Odrůda Gamay

Tato odrůda má fialové hrozny pro výrobu červeného vína. Pěstuje se především v oblasti Beaujolais v okolí vesnice Gamay a v okolí řeky Loire poblíž Tours. Celé jméno této odrůdy je: “Gamay Noir à Jus Blanc”. Pěstuje se již od 15. století především pro velké výnosy. Ale když se pěstuje v kyselých půdách tak mohou vznikat vynikající vína, jelikož se takto zjemňuje výrazná kyselinka této odrůdy.

Vinná réva této odrůdy nekoření moc hluboko a v alkalických půdách má proto velmi výraznou kyselinku. Tato kyselinka se zjemňuje uhlíkovou macerací. Principem je, že se kvasí celé hrozny, typicky se nejdříve hrozny rozdrtí a poté se kvasí.

Tato odrůda je velmi lehká a ovocná. Vína, která se nechávají zrát, jsou poté příjemně plná a využívají se především hrozny z oblasti “Cru Beaujolais”, kde jsou tato vína s tóny višní, pepře, sušených bobulových plodů a křídy.